kedd, augusztus 13, 2013

Média Design Piknik a Design Terminálban

Igazi nyáresti programmal várja az érdeklődőket a Design Terminál augusztus 15-én 17:00 órától: bemutatkoznak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszék hallgatóinak 2013-as diplomafilmjei. Emellett látható és hallható lesz egy különleges japán művészeti projekt is a Forest Symphony. A világ különböző pontjain szenzorok segítségével alakítják zenévé a fák bioelektromos rezgéseit, melyben Magyarországról először az Erzsébet térien lévő óriás ezüst hársfa is részt vesz.

A Design Terminál második alkalommal tart vetítést a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszék frissen végzett hallgatóinak filmjeiből. Idén 13 BA hallgató és 14 MA diplomás alkotásait nézhetik meg az érdeklődők, valamint válogatást láthatnak a diákok idei és korábbi munkáiból is. A rövidfilmek augusztus 15-17. között minden nap 17.00 - 20.00 óráig tekintetők meg a Design Terminál aulájában.

Az esemény kísérőrendezvénye a Forest Symphony elnevezésű projekt, amit Ryuichi Sakamoto, és az idén 10. évfordulóját ünneplő YCAM InterLab közösen dolgozott ki, melynek alapja a fák bioelektromos rezgéseinek zenévé való átalakítása. „A fák arra teremtettek, hogy a napfényt energiává alakítsák, vagyis, hogy az elektromágneses hullámokat fotoszintézis útján hasznosítsák. Ugyanezt szeretném véghezvinni, csak zenei nyelvre lefordítva” – vallja Ryuichi Sakamoto. Az elképzelést, miszerint a fák által kibocsátott bioelektromos rezgések adataiból zene komponálható, a 2011-es Tohoku földrengés ihlette. Maga a projekt a Művészet, Környezet és Élet jelképeként, a 10. évfordulós program témája is egyben.

Hogyan lehetséges mindez?
Az InterLab munkatársai kifejlesztettek egy speciális szenzort, melynek segítségével képesek összegyűjteni a fák által kibocsátott bioelektromos információkat. A speciális eszközt már a világ különböző pontjain felszerelték, Japánban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és most Magyarországon. Az installációk különlegessége, hogy miközben előidézi az erdő morajlását, alkalmazkodik az évszakokhoz és az adott időjárási viszonyokhoz.
A Design Terminál és Maróy Ákos (EU-Edge) szervezésében itthon elsőként a budapesti Erzsébet téren lévő Design Terminál épülete melletti fára került fel az érzékelő, ami július 19-tól folyamatosan továbbítja a jeleket.


Szakmai együttműködő partnerek:
The University of Western Australia- Symbiotic A, MIT Media LAb, Yamashigi no Mori, Izumo Shirine, Kumano Shrine, Maróy Ákos, Design Terminál
forestsymphony.ycam.jp


Az este design piknikkel zárul a Design Terminál előtti sétányon, ahol a hangulatról Rapsaam & Duriannal, valamint a Hybridart Café gondoskodik.

MÉDIA DESIGN PIKNIK

Helyszín:         Design Terminál, 1051 Budapest Erzsébet tér 13.
Időpont:         2013. augusztus 15. csütörtök

17.00 – 20.00  Média Design filmek válogatása és diplomamunkák vetítése
18.00-22.00     Ryuichi Sakamoto – Forest Symphony koncert vetítése

20.00-22.00     Zenél: Rapsaam & Duriannal

Related Posts by Categories
Megjegyzés küldése