csütörtök, június 20, 2013

KREA DIVATBEMUTATÓ - Miből lesz a Cserebogár?

Múlt pénteken a Central Passage-ba költözött Gödör klub előtti átriumos átjáróban került megrendezésre a KREA Kortárs Művészeti Iskola évzáró divatbemutatója. 

Az első tour keretében csoportos munkát láthatott a közönség, a nyolc harmadéves divattervező szakos hallgató a Balenciaga háznak tervezett egy fiktív kollekciót, melyet Thetys-nek neveztek el. A 2013/2014 ősz-téli szezonra összesen 18 look, azaz komplett öltözék készült, melyhez a lábbeliket egyszerű magassarkúból a tervezők egyedileg alakították át.


A bemutató második felében a tanulmányait idén befejező divattervező szakos hallgatók által tervezett diploma kollekciókban vonultak föl a modellek. A nyolc tervező szólóban vagy párban hozott létre önálló márkát és közül már többen elismertek szakmai körökben. Az Elysian egyik tervezője Bódis Boglárka a Triumph Inspiration Award világversenyének 2011 évi nyertese, a Daige szerepelt a Marie Claire Fashion Days-en, a Galla pedig régóta megvásárolható belvárosi showroom-ban. Az Aimée és a Mnemosyne először mutatkozott be nyilvánosan, de mindkét márka szeretne elérhető maradni a közönség számára az iskola befejezésével is.


#1
Alkotók: Pákozdi Alexandra, Varga Zsófia
Brand: AIMÉE
A munka címe: Soars- 2013 F/W Collection „Egy párizsi lány New York-ban”
Konzulens tanárok: Tóth András és Godena-Juhász Attila/ divattervezők, USE Unused

Határozott, magabiztos, tele bájjal, játékossággal és könnyed romantikával. Ez jellemzi azt a francia nőt, aki saját márkánk, az Aimée nőtípusát testesíti meg. Egy 20-as éveiben járó fiatal nő, aki eddig Párizsban élte mindennapjait, azonban kalandvágya egészen New York-ig repítette, ahol a város és a céltudatos vagány New York-i nők kisugárzása teljesen magával ragadta. Aimée jellemében és stílusában New Yorkban teljesedik ki igazán. Diplomakollekciónk fő inspirációjául szolgált élete, hogy megteremtsük új, nagyvárosi stílusát, egy csipetnyi francia bájjal fűszerezve.
A kollekció kontrasztokra épül, mind gondolatiságában, mind megjelenésében. A New York-i épületek letisztult formái, karakteres élei, szögletessége inspirálta szabásvonalakat, könnyed, lágy mintavilággal párosítottunk, ezzel egy friss összhangot létrehozva.

#2
Alkotók: Dudás Ildikó és Tóth Melinda
Brand: DAIGE
A munka címe: HIKE!
Konzulens tanárok: Tóth András és Godena-Juhász Attila/ divattervezők, USE Unused

Kollekciónk a márkához hangulatához híven ismét egy sportágból merített inspirációt, mely ezúttal a hegymászás. Az ebben rejlő kihívás, kalandvágy és a teljesítmény érzése a hétköznapi életünkben is fontos szerepet játszik. Nap, mint nap megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból és megfelelni elsőként saját elvárásainknak. A természetben mászás, repülés közben nemcsak térben rugaszkodunk el a földtől, hanem átlépjük saját korlátainkat és mindennapi rutinunkat is.
2013-14 őszi-téli kollekciónkra is jellemzőek a sportosan elegáns darabok valamint a vonalvezetésekben elrejtett szabászati különlegességek. Színes printekkel, kifinomult részletmegoldásokkal hozzuk be a túrázás, hegymászás témakörét, mint például karabínerek, hevedercsatok.


  

  
#3
Alkotók: Gajer Emese és Bódis Boglárka
Brand: ELYSIAN
A munka címe: Veronica avagy a Tudás szépsége, a szépség tudása
Konzulens tanárok: Tóth András és Godena-Juhász Attila/ divattervezők, USE Unused

Diplomakollekciónk inspirációjául egy 16. századi itáliai társadalmi jelenség szolgál, a kurtizánok világának tényei és tévhitei, társadalomban betöltött szerepük, szerepvállalásuk, mellyel korukat jóval megelőzve tudták megélni azokat a minőségeket, melyek a mai ember szemével alapvetőnek tekinthetők, korukban – az elfojtások és prüdéria korában - azonban megvetendőnek tekintették. Mi volt abban a korban a nők szerepe, hogy kellett élni életüket, mire vágytak? Miért alakult ki a női udvaroncok világa, akik az uralkodó körökhöz legközelebb engedett nők voltak, akik szellemi partnerei lehettek a főuraknak.
A témaválasztás központi alakja Veronica Franco, aki kurtizánként és költőként élhette azt az életet, amely abban az időben nem adatott meg a nőknek: szabadság a tanulásban, művelődésben, a szerelemben és szexualitásban.
Szépség és tudás, érzékiség és szabadág- e szavak képezik a diplomakollekció gerincét. Diplomakollekciónk legfőbb üzenete, hogy a nők vállalják nőiességüket, de kerüljék a közönségességet, s tegyék mindezt olyan módon, hogy ne elégedjenek meg a szépség külső megnyilvánulásával. A belső szépség forrása a harmónia és intelligencia, eszköze pedig a műveltség és tudás.
#4
Alkotó: Galla Zoltán Péter
Brand: GALLA
A munka címe: Crystal Collection
Konzulens tanárok: Tóth András és Godena-Juhász Attila/ divattervezők, USE Unused

Magabiztos, kreatív, eredeti. Ezen szavakkal jellemezném azokat a nőket és férfiakat, akiknek az általam tervezett ruhadarabokat és kiegészítőket szánom. Ebben a szellemiségben készült a diplomakollekcióm és az azt kiegészítő ezüst ékszerek is. A kristályok lenyűgöző formavilága, felületei és sokszínűsége inspirált a tervezési folyamat során. Szerettem volna olyan ruhákat készíteni, amelyek épp azt teszik a fénnyel, amit a kristályok. Visszatükrözik, áteresztik vagy különböző színekre bontják azt. Ezeket a gondolatokat, érzéseket igyekeztem az izgalmas városi élet fontosabb eseményeire hivatott öltözékekké alakítani.

#5
Alkotó: Strott Tímea
Brand: MNEMOSYNE
Munka címe: Wrath of Gods
Konzulens tanárok: Tóth András és Godena-Juhász Attila/ divattervezők, USE Unused

A diplomamunkám alap inspirációja egy saját magam által megkreált, alternatív múlton alapuló jelen. A múltban, Kr.e. 2000 körül űrhajók érkeztek a földre, és velük egy fejlettebb világ követei, akik számos új dologra elkezdték megtanítani az emberiséget. Velük éltek évszázadokon át, és az emberek istenként tisztelték a lényeket, majd mikor úgy döntöttek, hogy mindent megtanítottak nekünk amit lehet, hibernálták magukat, aludni tértek, és a fajunk elfelejtette őket.  A második világháború zaja ébresztette fel őket, és úgy döntöttek, az emberiség elfajult, száműzik őket a föld alá, majd visszatértek saját bolygójukra. Három idegen lény még is itt maradt, és segítségükkel a száműzöttek elkezdhettek dolgozni egy új világ kialakításán.
A kollekció az egyik „istenség”, Atargatisz ruhatárát mutatja be, hétköznapi, hivatalos, vallási, űrutazás és eseményre alkalmas darabokon a keresztül, valamint az ő karakterére koncentrál a fotósorozat is. A kollekció különlegessége az EL technológia, ami egy hangrezgésre világítással reagáló folyadék panelekben és kábelekben, amely a ruhákba van beépítve. Ez a mai világunkban létező anyag egy a másik világban életerő folyadéknak nevezett anyagot vált ki.
A kollekció inspirációja nem csak a világban zajló eseményekre, és az emberiség pusztulásától, gazdasági illetve morális válságtól való félelemre reagál, hanem az intelligens textilek egyre nagyobb térhódítására, mindezt úgy, hogy szem előtt tartja a nemzetközi trendeket, és a science fiction toposzokat is.
A KREA Kortárs Művészeti Iskola III. éves divattervező szakos hallgatói:
Cselényi Eszter, Csukovics Brigitta, Földi Fanni, Gálos Bettina, Kovács Dóra, Németh Lilla, Staub Tímea, Tolnai Anna

 STÁBLISTA
Show koordinator: Dóra Kriszta

Szervezők:
Szólás-Schön Edina
Kárpáti Zsuzsanna
Tégely Nándor
Hegedűs Gábor

Konzulens tanárok:
Godena-Juhász Attila
Tóth András
Hajdú Anett
Káldy Júlia

Haj: Microphone hair

Vezető sminkesek:
Tégely Laura
Mészáros Janka

Szakvezető:
Tombor Sarolta

Közreműködtek a KREA smink szakos hallgatói:
Galambos Eszter
Gáspárek Tímea
Kredits Enikő
Somló Zsuzsanna
Tájcsnek Éva
Staudt Hanna
Varga Szilvia

Modellek:
Angelface
Europeface
Avantage

Cipők:
Vagabond
DeichmannRelated Posts by Categories
Megjegyzés küldése