beango.nu

beango.nu

péntek, május 24, 2013

Megvannak a döntős kollekciók! - Gombold újra


Május 17-18-án lezárult a Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezési pályázat tervzsűrizése, és kiderült, ki az a húsz tervező, aki bemutathatja kollekcióját a döntőzsűrinek a Central European Fashion Days-en.

Az elmúlt hétvégén az előzsűrizést követően 49 pályázó állhatott a nemzetközi tervzsűri elé, ahol már nem a megálmodott látványterveké, hanem az elkészült minikollekcióké volt a főszerep. A zsűri részleteiben is szemügyre vehette a darabokat, ahol kivitelezés minőségét és az anyaghasználatot is vizsgálták. A tervezőknek tíz perc ált rendelkezésükre, hogy egy rövid prezentáció keretében bemutassák kollekcióikat és válaszoljanak a kérdésekre. A zsűri szigorúan és következetesen ítélt, mindvégig ragaszkodott irányadó elveihez, hiszen a tét óriási. A zsűrizési folyamat során összevetették az elkészült kollekciókat az előzetesen beadott tervekkel, hogy mennyiben sikerült megvalósítani azokat.  Kizárás járt a befejezetlen pályamunkákért, bármennyire is ígéretesnek tűntek. A zsűri egyöntetűen azt gondolta, hogy magas színvonalú munkák születtek. Némi meglepetésre a Newcomer, vagyis a pályakezdő szekciót frissebbnek és összességében erősebbnek tartották, mint az Oldhands, vagyis a profik pályázatait.

OLDHANDS ÖLTÖZÉK

NUBU - Bao Bao
dori tomcsanyi - Panel

OLDHANDS KIEGÉSZÍTŐ

MASAMOD - Figurin
Rienne Creations - Zavora

NEWCOMER ÖLTÖZÉK

Antal Ágota - Ráncos szőnyeg
Csík Orsolya - Bedclothes 2014
Demeter Lilla - Tanya
Gyebnád Hajnalka - Úton
Iner - Loyalty
Wonderground - Budapest Wonderground
Magyar Réka, Schuller Mári, Sümegi Réka, Temesi Apol és Vértesi Borbála - POPO
Mán Renáta - Csuhéj
Pusztai Judit - Metamorfózis
Janu Zsuzsanna - Back to Nature
Szűcs Ágnes - Spirit of André

NEWCOMER KIEGÉSZÍTŐ

Berecz Vanda - Metró
Bozsik Szilvia - Eozin
Gottlieb Réka - Change-wave
Kovács Ágnes - Rendszer és forma
Veszprémi Gabriella - DazzleA lengyel zsűritag, Wojciech Dziedzic szerint volt olyan Newcomer pályázó, aki hiába számít kezdőnek, designban, frissességében, a kivitelezés minőségét tekintve olyan kollekciót alkotott, mely gyakorlatilag már eladásra kész.
Anda Emília elmondta, hogy a döntőbe jutott tervezők bármelyike is legyen a végső befutó, és nyerje meg a szakmai díjakat, már most megvan bennük az a képesség, hogy nevet szerezzenek maguknak a divatszakmában.
A pályázat megmutatta, hogy a jó ízlés és a tehetség mellé még sok más tulajdonságra is szükség van a sikerhez. Fontos, hogy a designer hogyan tudja prezentálni saját elképzeléseit, milyen minőségben dolgozza ki kollekcióját, és hogy képes-e tartani a határidőket. A tervzsűrizés folyamata már önmagában is értékes tapasztalatokhoz juttatta az indulókat. A kivitelezés során konzultálhattak a zsűri tagjaival, megtanultak feszes határidőre összerakni egy kollekciót, illetve erősödött a koncepcionális gondolkodásuk.
Végül 2 Oldhands-öltözék, 2 Oldhands-kiegészítő, 11 Newcomer-öltözék és 5 Newcomer-kiegészítő kategóriában induló pályázót juttatott a döntőbe a tervzsűri.
A végső megmérettetésre június 8-án kerül sor a Central European Fashion Days-en, ahol már a kilenctagú döntőzsűri mond bírálatot.


 A DÖNTŐZSŰRI TAGJAI:


HAL RUBENSTEIN, zsűrielnök, az Instyle magazin divatszerkesztője és egyik alapító szerkesztője. Korábban a New York Times Magazin férfidivat rovatának szerkesztője volt, és szintén ő alapította és szerkesztette a kultikus Egg magazint. Dolgozott, mint szerkesztő és újságíró, interjúkat és címlap sztorikat írt a The New Yorker, a New York Magazine, az Interview, az Elle, a Vogue, a Vanity Fair és a Details számára. Az amerikai divattervezők tanácsától Eleanor Lambert Founder’s díjat kapott, szerzője a ,,100 Unforgettable Dresses (Harper Design)” és a ,,Paisley Goes with Nothing: A Man’s Guide to stlye (Doubleday)” című könyveknek.
MAGDALENA CHRISTOFI, a legnagyobb lengyel divatesemény, a FashionPhilosophy Fashion Week Poland és a "Golden Thread" design pályázat mögött álló Moda Forte igazgatója.
KOPEK GÁBOR, fotográfus, médiaművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, tanszékvezető tanára és Doktori Iskolájának törzstagja.
LUU ANH TUAN, vietnámi származású magyar divattervező, az Anh Tuan márka alapító tulajdonosa. 2007-ben és 2008-ban is őt választották az Év Fiatal Divattervezőjének.
JAKUB POLANKA, cseh divattervező, 2010-ben a prágai Czech Grand Design az év legjobb tervezőjének választotta. Saját kollekciói elkészítése mellett együttműködött Philippe Starck sztárdesignerrel is.
SEBESTYÉN MÁRTA, világhírű magyar népdalénekes, a hagyományok szerelmese. 1999-ben Kossuth-díjjal, 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, 2010-ben pedig megkapta az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntető címet.
MÁRIA ŠTRANEKOVÁ, szlovák divattervező, a MAYAMAY márka alapítója, a pozsonyi AFAD és a cseh Thomas Bata University tanára. Szakmai tapasztalatait Alexander McQueen-nél és a Preen-nél szerezte.
SZŰCS PÉTER, újságíró, divatszakértő, az InStyle Magyarország főszerkesztője, a Magyar Divat 1116 éve című könyv kreatív szerkesztője, a magyar divatélet oszlopos tagja.
ZOBOKI GÁBOR, építész, a ZOBOKI-DEMETER & Társai Építésziroda igazgatója és vezető tervezője. Munkásságáért 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.


fotók: Kovács Tamás  

Sok sikert kívánunk a döntős tervezőknek!

Related Posts by Categories
Megjegyzés küldése