beango.nu

beango.nu

vasárnap, március 31, 2013

Utazás egy másik térbe és időbe - Hong Kong trip

Átlagban 10 ezer méter magasban, 800-900 km/h sebességgel és -50 fokban repült velünk a Qatar repülőjárata. 15 óra repülés választott el minket Budapesttől Hong Kongig, amit ahhoz képest, hogy első utam volt, igen könnyen átvészeltem.

Mint néhányan már tudjátok, ez egy kifejezetten szakmai utazás volt, egy nemzetközi táskatervező pályázat kategóriadíjának köszönhettem, hogy részese lehettem a csodás élménynek. Boróka barátnőm, akit egyébként csodálok életmódjáért és személyiségéért, megérkezéskor várt minket a reptéren, így már ott elkezdődött a HongKong guide. Meleg és fülledt levegő, kissé kényelmetlenül is érintett, de "haza"érve egy kis felfrissülés után végre átszellemülve élvezhettem a 36.-ik emeleti kilátást.

Később áthajóztunk egy másik szigetre, HongKong több mint 200 szigetének egyikére, a Tsim Sha Tsui-ra, ahol minden este lehet látni a Fények szimfóniája nevezetű show-t. Ugyanezen az estén végigsétáltunk egy utcán, ahol a Hermes és a Chanel üzletei előtt hosszú sorok álltak a bejutáshoz. 2 emeletes buszok és villamosok, értetlen kínai taxisofőrök, dulakodó kisemberek között az európai arcokat már messziről ki lehetett szúrni.
A jövőbe utaztunk, lehetett állítani, hiszen hét órával többet mutat a hongkongi óra, más tér és más idő, nem is csoda, hogy a jetlag állapotból még nem sikerült kigyógyulni, de másnap mégis hátunkra vettük a várost, Boróka segítségével. Első állomás a tengerpart volt, aztán a Sham Shui Po, vásárnegyedbe mentünk, ahol olyan különlegességeket fedeztünk fel, mint szárított denevér, szemével-csőrével sütött kacsa, nyúzott kígyó és egyéb felismerhetetlen finomságok, nem beszélve a rengeteg kínai árúról, a sok iphone-ról, amiből még a hajléktalan sem szenvedett hiányt. Nagyon hamar elrepült az idő, lassan mi is megéheztünk. Betértünk egy ottani étterembe, ahol megrendeltük az étterem kínálatának legalább felét, kóstoltunk helyi étleket, rizslevest, nyers halat, édes kenyeret, rákot és egyébeket, de én leginkább mégis egy jó kis hazai pörköltre vagy húslevesre vágytam. 


25.-én elkezdődött a hivatalos program, a HKCEC-ben (Hong Kong Convention and Exhibition Centre), ahol a minden évben megrendezett bőrkiállítást lehetett megtekinteni, 3 emeletnyi kiállítótéren. Krokodilbőr, zebra, csincsilla, rája, tonhal és egyéb különböző bőröket és szőrméket láttunk. Divatteremtők, és szakértők előadásait hallgattunk, megtudtuk a 2014-es nyári bőrtrendeket elsőkézből.


Este cocktail partit és díjkiosztót szerveztek nekünk. A Design a Bag pályázat overall winner díját Urbán Edit nyerte el, exmomés hallgató. Büszkék lehetünk rá, hiszen a nyár folyamán egy hónapot fog tölteni Milánóban, ahol elkészítheti mini-táskakollekcióját. A pályázat 5 további kategóriagyőztese (2 francia, 3 észt), köztük én is nagy élményben részesülhettünk, megismertünk sok gyártót és bloggert, valamit újságírót, akikkel a továbbiakban is tartjuk a kapcsolatot.Nehéz szívvel indultunk haza, de nyugtató hatással volt ránk Dohában, az arab öböl napfelkeltéje. Ellenben Budapest nagy hóval és hideggel várt bennünket. Megújult erővel és inspirációval feltöltődve húzódok el a műhelyembe és várom a tavaszt. Csak ajánlani tudom nektek a Hong Kong-i utazást. Rájöttünk, hogy nincsenek már határok, nem is olyan hosszú időn belül el lehet jutni a jövőbe, más térbe, más kontinensre, ahol teljesen más a kultúra, talán tanulni is érdemes tőlük.
--------------
Related Posts by Categories
Megjegyzés küldése