beango.nu

beango.nu

csütörtök, január 17, 2013

Környezettudatos divattervezők programja - élménybeszámoló


Az Újrahasznosított Mesék Társasága egy olyan, fiatal népi iparművészek és divattervezők által összeállított, gyermekeknek és fiataloknak szóló kreatív program, amely azért jött létre, hogy infrastruktúrát, szervezeti hátteret biztosítson tehetséges kreatívok együttműködéséhez.
A program válaszként született meg egy olyan, több éve felbukkanó igényre, amely a népmesei és más népies motívumok „feltámasztása” iránt fogalmazódott meg, a divattervezés világában.

A december 14-16. között zajlott évzáró programsorozat, fő témája a „Vándor Mesék - A környezettudatos alkotás analógiái” volt. A három napos program, három helyszínen, három különböző érdeklődő tábor részére mutatott rá példát, hogyan legyünk kreatívan környezettudatosak, és miért fontos jelenleg úgy a tárgyi, mint a szellemi újrahasznosítás.

Szakmai előadások
2012. december 14. - péntek
A programsorozatot a szakmai nap indította el. Olyan előadók mutattak jó példákat arra, hogy egy fiatal, hogyan építhet karriert a forma és a divattervezés szakmában, úgy hogy munkásságában jelen van a környezettudatos szemlélet, mint: Tatai Tibor grafikus és látványtervező; Bojár Iván András, a Szeretem Budapestet mozgalom elnöke; Vincze Miklós kurátor és Vam Design Center igazgatója; a Mentor Ház képviseletében Csisztu Zsuzsa, Tallós Rita. Az esemény főtámogatója, a helyszín házigazdája a Vam Design Center volt.Közösségépítő program mesés hangulatban, mesés ruhákkal
2012. december 15. - szombat

A Mesés Karácsony háromnapos rendezvény második napja főleg a gyerekeknek szólt, de ezzel együtt a REmese divattervező pályázatra beérkezett döntős gyerekruhákból álló mini-kollekciók bemutatására is ezen a napon került sor. Egy nap, amikor a mese, a hagyomány és az újrahasznosítás találkozott a Pesti Mese Étterem és Klub színpadán, melyet a bemutató után szakmai zsűri értékelt. A zsűri tagjai S. Hegyi Lucia divattervező, Szegedi A. Torella népi iparművész, a REmese ötletgazdája és Kis Gabriella, az Art Active reklámügynökségtől, egyöntetűen Antal Ágota kollekcióját ítélték a legjobbnak, aki azon kívül, hogy részt vehet a REmese 2013-as 10 napos Nemzetközi Csereprogramján, Budapesten, elnyerte az Art Active Kft. különdíját is.
Az alábbi tervezők is részt vehetnek a jövő évi csereprogramon: Bajkó Réka (Marosvásárhely), Máthé Annamária (Marosvásárhely), Grezsó Mária (Szlovákia, Somorja), Kolcsár Veronika, Tari Anita (Budapest), Poór Anna (Pécs), Kassai Berta (Portugália) divattervezők. A pályázat legfiatalabb résztvevőjét, a 10 éves Szabó Virágot S. Hegyi Lucia külön díjjal jutalmazta, bátorítva őt arra, hogy továbbra is alkosson mesés ruhákat. 

Az est folyamán, párhuzamosan a divatbemutatóval  a Semmi Ágán duó zenei előadása szórakoztatta a jelenlévőket. Emellett műhelyfoglalkozást tartott Horváth Krisztina és Dancs Andrea, ahol a gyerekek és felnőttek is élvezettel vetették bele magukat a kézműveskedésbe, a karácsony, a mesék és az újrahasznosítás jegyében.
Kreatívok vasárnapja – Ötletvásár és party
2012. december 16. - vasárnap

Az EME (Erdélyi Magyarok Egyesülete) vasárnapra teljes pompájában várta a vendégeket. 17 órától a szakma képviselői, divattervezők, bloggerek, fotósok és képzőművészek tanulhattak egymástól. Lehetőség volt a portfólió prezentálására, a divattervező pályázat zsűritagok véleményének kikérésére illetve szó esett többek között a REmese 2010-ben lezajlott csereprogramjáról, arról hogy akkor mit tanultak a programra érkező kreatívok és, hogy mire számíthatnak a jövőben zajló csereprogramon. Egy igazi ismerkedős, kapcsolatteremtő est volt, amit egy liquid drum and bass party zárt. A zenét DJ Slipped Disc biztosította. A finom palacsintáról és forralt borról a Smoke Cafe Restaurant gondoskodott.  A 2013-as év is nagyon izgalmas programokat tartalmaz, úgy a tervezőknek, kreatívoknak, mint a szülőknek és gyerekeknek is, hiszen márciusban máris részesei lehettek az ez évi Nemzetközi Csereprogramnak, amelyen Magyarország, Szlovákia és Románia is részt vesz. A csereprogram kiváló lehetőség a tudás és tapasztalatszerzésre, hiszen olyan programokban vehetsz részt, mint például divatfotózás stúdióban és szabadtéren, workshopok, előadások, amelyeken fejlesztheted kreativitásod, tehetséged és nem utolsó sorban pedig, olyan dolgokat tapasztalhatsz és tanulhatsz, melyek hozzásegítenek a szakmai fejlődésedhez.

Ha divattervező, divatfotós, videós, stylist, újságíró vagy, ha egyszerűen csak érdekel a természettudatosság és a gyermekdivat, akkor jelentkezz a remesemail@yahoo.co.uk email-címen!
Related Posts by Categories
Megjegyzés küldése