beango.nu

beango.nu

szombat, november 24, 2012

A Gombold újra! pályázatának utóélete


Újabb állomásához érkezett a Design Terminál által idén második alkalommal kiírt Gombold újra! Divat a magyar-pályázat utóélete. Több hazai nagyváros, - így például Veszprém, Debrecen és Pécs, - valamint külföldi fővárosok - Varsó, Bukarest és Brüsszel - után ezúttal Budapesten, a nemrég megújult Continental (ZARA) Hotelben tekinthetők meg a legtehetségesebb fiatal magyar divatterezők munkái. A divat ezúttal mint "puha erő", vagyis mint kulturális befolyásolási eszköz mutatkozik meg.

A kiállítás apropója, hogy a Continental ZARA Hotelben 2012. november 23-án, pénteken rendezték meg az első magyarországi Soft Power Konferenciát.
A soft power, vagyis puha erő fogalma kiterjed a befolyásolás, a szemlétalakítás minden olyan formájára, mely nem fizikai kényszert alkalmaz: lehet ez akár a kultúra, a nyelv, a diplomácia, de akár a gasztronómia vagy éppen a divat is.
A konferenciát Prof. Schöpflin György európai parlamenti képviselő megbízásából az Új Társadalom Intézet Alapítvány szervezte, az előadók között volt James Sherr (Lincoln Intézet), őexc. Bogyay Katalin (UNESCO - Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, közgyűlési elnök, nagykövet) és Kovács Zoltán (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár) is, de elhangzott Joseph Nye, a Harvard Egyetem volt dékánjának, a soft power fogalom "atyjának" videóüzenete is.

A konferencia kísérőrendezvényeként bemutatkozott a Design Terminál által 2011-ben indított Gombold újra! Divat a magyar kezdeményezés is: a hotel fogadóterében a 2012-es öltözéktervezési pályázat kiemelkedő darabjait láthatják az érdeklődők.
A kiállítás november 23-án, pénteken 17 órakor nyílt, és a konferenciát követő egy hétben várja a látogatókat a Continental ZARA Hotelban, a Dohány utca 42-44. szám alatt.


KÉPEK A GOMBOLD ÚJRA FB OLDALÁRÓL

Related Posts by Categories
Megjegyzés küldése