péntek, szeptember 21, 2012

Időutazás a Fogasházban - TIMELESS fotókiállítás


A Szputnyik shop a slow fashion jegyében egy rendhagyó időutazásra invitálja a divat és fotóművészet kedvelőit. A Fogasházban megrendezésre kerülő időszakos kiállítás Heisler Zsófia és Krulik Marcell alkotásain keresztül mutatja be a vintage ruhák időtlen szépségét és az egyediségükben, minőségükben rejlő értékeket.


A kiállítást megnyitja: Szűcs Péter 

a Marie Claire főmunkatársa és a Fashion Issue főszerkesztője

Megnyitó időpontja: 2012. szeptember 29. szombat, 19 óra
Megtekinthető: 2012. szept. 29. – okt. 17.
Fogasház Kulturális Befogadótér

1073 Budapest, Akácfa utca 51.
H-Szo 12:00-04:00 V 16:00-04:00


További információ

Heisler Zsófia analóg géppel készített fotói egy múltbeli visszapillantást, történeti távlatot nyújtanak a Lauren Bacal fémjelezte 20-as és 30-as évek békebeli glamour világába. Krulik Marcell a digitális technika segítségével erre a mímelt múltra reflektál a fiktív közegből kiragadott modell mai, életszerű környezetbe történő áthelyezésével.
A kapcsolódási pontokat a kép-párokon életre keltett ruhadarabok és kiegészítők adják. Az egymásban visszatükröződő két korszak arra világít rá, hogy a vintage, mint stílus valóban kortalan.
A kiállítással párhuzamosan a helyszínen Szputnyik pop-up store tart nyitva.


Stáblista
Fotó: Heisler Zsófia, Krulik Marcell

Stylist: Kissmark
Smink: Szabó Doris, Tégely Laura
Fodrász: Ehrlich Dávid, Fábián Zsanett
Modellek: Csiba Viki (Vizio Models), Haumann Máté, Jakubek Elza, Kassitzky Attlia, Szabó Doris, Szabó Péter, Szekeres Ingrid


Meséljetek, hogyan jött az ötlet, hogy együtt készítsetek egy kiállítást? 

Ingrid: Számunkra a vintage ruhák és kiegészítők gyűjtése több, mint egyszerű időtöltés. Módot ad arra, hogy megőrizzük, értékeljük a történelmet, a kultúrát és magát a divatot. Régóta terveink között szerepelt egy olyan kiállítás, ahol a vintage stílus szépségét állítjuk a középpontba. 

Zsófi: Amikor Szekeres Ingrid, a Szputnyik shop egyik vezetője megkeresett a kiállítás ötletével, egyből igent mondtam a felkérésre, mert megragadott a koncepció. A kérdés az volt, hogy miként tudjuk a legkifejezőbb módon megjeleníteni a vintage ruhák és kiegészítők időtlenségét.

Hogyan kapcsolódik a kiállítás a Design Hét Budapest 2012 eseménysorozathoz? 

Ingrid: A Design Hét idén a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság jegyében zajlik. Fókuszban a Slow mozgalmak állnak, melyek a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet reményében átgondoltabb fogyasztásra ösztönöznek. Irányzatai szinte szétválaszthatatlanok, s mindez érvényes a Slow Fashion esetében is. Mivel a hosszú élettartamú, minőségi anyagú és kivitelezésű vintage ruházat a mozgalom egyik megjelenési formája, a kapcsolódási pont adott volt. 

Hogyan találkozott a csapat? 

Zsófi: Az az elgondolásom támadt, hogy az én múltbeli képeimre reflektáljon egy másik fiatal, feltörekvő fotós a jelent ábrázolva. Így került szóba Krulik Marcell neve. Kiss Márk stylist, valamint a két fodrász, Ehrlich Dávid és Fábián Zsanett a Szputnyik meghívására csatlakoztak a projekthez; a sminkesek, Szabó Doris és Tégely Laura, illetve a fotóalanyaink a barátaim, ismerőseim, akik szintén izgalmasnak találták a fotózás alapötletét.

Marci: Zsófival a munkakapcsolat mellett a barátság is összeköt bennünket, így amikor felmerült a kiállítás terve, örömmel mondtam igent az együttműködés lehetőségére. A kezdetektől teljesen hasonló képekben gondolkodtunk, könnyedén dolgoztunk együtt.

Mi volt az inspiráció a Timeless kiállítás mögött? 

Zsófi: Az én inspirációm Lauren Bacall és Humphrey Bogart szerelme, valamint annak a korszaknak a hangulata volt. Szerettem volna egy erős női karaktert választani, aki egyszerre volt sikeres a szakmájában, valamint híresen jó családanya és feleség.

Marci: Én elsősorban a vintage ruhák jelenben való továbbélését akartam megjeleníteni, azt, ahogyan a modellek kilépnek a mímelt múlt mesterséges színteréből a mai valóságba. A Szputnyik az elmúlt évtizedek ruháinak 21. századba való átmentésével értékmegőrzést végez, szerettem volna ezt dokumentálni.

Miért választottátok az analóg, illetve a digitális formát a fotók elkészítéséhez? 

Zsófi: Ha tehetem, akkor próbálok főként filmre fotózni, ezen belül is középformátumot használva. A pályám kezdete óta ezt a formátumot használom leggyakrabban, azt hiszem így jeleníthetem meg a legjobban azt, ahogy a világot látom.

Marci: Analóg és digitális technikát egyaránt használok a munkáim során, mindig azt választom, amit jobb eszköznek tartok egy adott téma interpretálásához. Ebben az esetben a digitális formátum tűnt megfelelőnek, továbbá érdekes kontrasztot nyújt Zsófi analóg technikával készült képei mellett.


Programunk a Design Hét Budapest 2012 eseménysorozat hivatalos része

Related Posts by Categories
Megjegyzés küldése